vastgelopen motorWat moet je doen als je een auto hebt met een vastgelopen motor?

Een vastgelopen motor wordt beschouwd als een van de ergste nachtmerries van een bestuurder, omdat het grote problemen voor uw voertuig kan veroorzaken. Vaak aangeduid als een vastgelopen motor, betekent een vastgelopen motor dat hij vastzit omdat belangrijke motoronderdelen, zoals de zuigers, krukas en drijfstangen, onder andere, niet meer bewegen, waardoor hij zijn functies niet meer kan uitvoeren.

Een motor die vastloopt door een mechanisch defect, wordt meestal veroorzaakt door een gebrek aan olie. Een gebrek aan olie in de motor betekent dat de metalen onderdelen binnenin tegen elkaar wrijven, wat warmte veroorzaakt door de intense wrijving.

Een voertuig met een vastgelopen motor kan voor de eigenaar erg duur zijn, aangezien motorreparaties erg kostbaar kunnen zijn, vooral in ernstige gevallen als deze.

Wat zijn de symptomen van een vastgelopen motor?

Een verzegelde motor heeft veel verschillende symptomen, zoals de volgende:

 

 1. Niet-startende

  Uw motor loopt niet als u hem start, zelfs als de elektronica van uw auto werkt, uw accu nieuw is en uw tank vol is.

 2. Motorgeluid

  Als u een geluid hoort dat klinkt als licht geklop of getik, kan het zijn dat de zuigerstang tegen de krukas slaat. Deze geluiden wijzen er soms op dat de motor vastzit.

 3. Fysieke gebreken

  Soms komen interne onderdelen van een motor los en komen vast te zitten in andere onderdelen en componenten. Dit kan ook de oorzaak zijn van een vastgelopen motor.

 4. Verbrande draden/geur

  Verbrande draden ontstaan nadat de motor is vastgelopen. Herhaalde pogingen om de motor te starten zijn mislukt en de draden beginnen te oververhitten, wat een brandlucht en rook achterlaat.

Heeft u een auto met een gescheiden motor? Bel ons: 0483 65 53 32, of stuur ons een bericht.

vastgelopen motor, auto depanneren, auto slepen

Wat veroorzaakt een vastgelopen motor?

Verschillende factoren kunnen leiden tot het vastlopen van de motor. Sommige hebben te maken met olie, mechanische problemen, enz. Hier zijn enkele veel voorkomende factoren die motor vastlopen veroorzaken:

 1. Onvoldoende motorolie

  Olie speelt een essentiële rol in de goede werking van de motor van een auto. Naast smering helpt olie ook om bepaalde motoronderdelen te koelen. Als er niet genoeg olie in de motor zit, kan deze oververhit raken en wrijving veroorzaken wanneer de droge onderdelen binnenin tegen elkaar wrijven.

 2. Kwaliteit motorolie

  De kwaliteit van de motorolie is een andere factor bij het vastlopen van de motor. Olie van slechte kwaliteit kan ertoe leiden dat de motor doorbrandt of dat de olie in het systeem verdampt. De motor moet een olie bevatten met de juiste eigenschappen, bij voorkeur het door de autofabrikant aanbevolen type. Dit voorkomt verhoogde wrijving en verhitting.

 3. Slechte oliecirculatie

  De oliecirculatie is belangrijk voor een goed onderhoud van de motor. Als de olie niet alle onderdelen en componenten kan bereiken, kan de motor verstopt raken. Een slechte motoroliecirculatie kan worden veroorzaakt door een aantal zaken, waaronder een defecte oliepomp en verstoppingen in het systeem en/of filter.

 4. Gebrek aan gebruik van de auto

  Een auto die langere tijd niet wordt gebruikt, kan ook leiden tot het vastlopen van de motor doordat onderdelen na verloop van tijd uitdrogen. Een veel voorkomend teken van een vastgelopen motor door gebrek aan gebruik is dat de binnenverlichting wel werkt, maar dat de motor niet loopt na het inschakelen van het contact.

 5. Hydraulische blokkering

  Een geblokkeerde motor door hydraulische verstopping betekent dat er voldoende water in de cilinder is gekomen, en als het water in de luchtinlaat en vervolgens in de verbrandingskamer terechtkomt. Water kan ernstige schade veroorzaken aan onderdelen, waaronder zuigers en kleppen. Verstopping kan worden veroorzaakt door de passage van hoog water, zoals bij een overstroming.

 6. Stoom blokkeren

  Vapour lock komt vooral voor bij oudere auto’s met lage druk brandstofsystemen. Het is een probleem met het brandstofsysteem waarbij de vloeistof in het systeem oververhit raakt en in gas verandert, waardoor de motor geen brandstof meer krijgt. Een veel voorkomend teken van dampvorming is dat de motor begint te sputteren en vermogen verliest.

 

Wat kunt u het beste doen als uw auto een vastgelopen motor heeft?

Als uw motor het begeeft, hebt u verschillende opties: u kunt hem laten repareren, herbouwen of vervangen. Maar voordat u kiest, moet u verschillende factoren in overweging nemen, zoals de kosten en of de tijd en moeite die nodig zijn om de motor te laten repareren, de moeite waard zijn.

Hoewel dit redelijke opties zijn, kunt u de auto ook te koop zetten bij de juiste koper of sloperij. U krijgt waar voor uw geld in vergelijking met de hoge kosten van motorreparatie, en sommige sloperijen bieden ook gratis sleepdiensten aan om u het gedoe van het wegdoen van uw onbruikbare voertuig te besparen.

Kan een vastgelopen motor gerepareerd worden?

Een vastgelopen motor kan worden gerepareerd. Dit kan echter vrij duur zijn en veel tijd, moeite en geduld kosten. Een gebruikelijke pleisteroplossing is het gebruik van penetrerende olie om de onderdelen te smeren en de vastzittende motor te bevrijden. Als u erin slaagt de motor te bevrijden, is het belangrijk hem te laten draaien en te onderhouden, zodat de onderdelen in goede staat zijn, anders kan hij opnieuw vastlopen.

Hoe een vastgelopen motor te repareren

Er zijn verschillende manieren om een verzegelde motor op te ruimen. Zoals hierboven opgemerkt, kost dit echter tijd, moeite en geduld. Het proces hangt ook af van de oorzaak van de vastgelopen motor.

 • Als uw motor geblokkeerd is door gebrek aan gebruik, kunt u proberen de bougies uit alle cilinders te halen, ze te vullen met olie en ze een paar dagen te laten zitten. Probeer hem dan om te draaien met een sloophamer. Misschien kun je de motor redden als hij beweegt, anders moet je hem misschien herbouwen.
 • Als de motor tijdens het rijden vastloopt, kan de enige oplossing een volledige reparatie of vervanging zijn.
 • In het geval van een met water volgelopen motor kunt u proberen de bougies onmiddellijk te verwijderen en de motor te laten draaien. Het water zal dan uit de cilinders lopen. Als er geen aangetaste onderdelen in zitten, zou de motor vrij moeten zijn.
 • Als uw motor verstopt is door dampen, kunt u proberen hem een paar keer te laten zitten en de brandstof te laten afkoelen tot hij condenseert. Heeft u echter een dringende oplossing nodig, probeer dan koud water of ijs over de brandstofpomp en de leidingen te gieten, zodat deze kunnen afkoelen en de dampen weer tot vloeistof kunnen condenseren.

Het is belangrijk op te merken dat deze tips geen gegarandeerde oplossingen zijn. De beste manier om zeker te zijn is een professional te raadplegen om uw opties te beoordelen.

Liens utiles :

EEN AUTOPECHBEDRIJF LEBBEKE BELLEN