SOS Support Depannage wil dat iedereen onderweg veilig, geïnformeerd en beschermd is. Hier zijn een paar tips om u veilig te houden en te genieten van die perfecte zomerritten.

bescherm jezelf tegen Carjacking

Eerst en vooral, hou jezelf veilig.

 • Parkeer uw auto veilig. Laat uw auto achter op een goed verlichte plaats met veel verkeer. Wees u bewust van uw omgeving wanneer u terugkeert naar uw auto. Als u twee auto’s hebt op een oprit van één breedte, parkeer de minder waardevolle dan zo dat hij de meer waardevolle blokkeert. Als u een garage heeft, parkeer uw auto dan binnen en doe de deuren op slot. Het is ook verstandig een camerasysteem voor huisbeveiliging te installeren dat uw parkeerplaats afdekt.
 • Let op uw omgeving. Wanneer u terugkeert naar uw auto, houd dan uw ogen open voor iemand die in andere voertuigen wacht of u mogelijk volgt.
 • Maak wat lawaai. Als u op weg bent naar uw voertuig en het gevoel hebt dat u gevolgd wordt, activeer dan het alarm van uw voertuig met uw sleutelhanger. Als u in uw auto zit en u ziet een vreemdeling naderen, vergrendel dan de deuren en zet het alarm aan met uw sleutelhanger. Maak wat lawaai en trek zoveel mogelijk aandacht.
 • Maak uw veiligheid tot prioriteit, niet het voertuig. In het onfortuinlijke geval dat u wordt benaderd door mensen die uw veiligheid bedreigen, voldoe dan aan hun eisen en geef uw voertuig op. De auto kan worden vervangen. Het is het niet waard uw welzijn te riskeren om hem te beschermen.

Bescherm uw voertuig.

 • Gebruik anti-diefstalapparatuur. Als uw auto een draadloze sleutelhanger heeft, houd deze dan uit de buurt van uw voordeur of gebruik een Faraday-kastje of -zakje om het signaal te blokkeren, waardoor de auto niet op afstand kan worden betreden.
 • Zorg voor een startonderbreker. De meeste voertuigen op de weg hebben tegenwoordig een zogenaamde startonderbreker. Het is een elektronische beveiliging die de motor alleen start als de juiste sleutel aanwezig is. Als uw auto er geen heeft, maakt de installatie ervan het stelen veel moeilijker. Dit voorkomt dat dieven de ontsteking kunnen omzeilen en de motor van het voertuig kunnen starten door middel van elektrische bedrading.
 • Installeer een tracker. Volgapparatuur stuurt een signaal naar de politie of een bewakingsdienst als uw voertuig wordt gestolen. Hoewel een GPS-tracker diefstal niet zal afschrikken, kan hij wel worden gebruikt om een voertuig te lokaliseren en terug te vinden. Recentelijk gebruiken dieven Apple AirTags om een voertuig te markeren en de locatie ervan te volgen. Apple-gebruikers kunnen Find my App gebruiken, terwijl Android-gebruikers Tracker Detect kunnen gebruiken om te detecteren of er een AirTag aanwezig is en dit te melden bij de plaatselijke politie.
 • Vergrendel uw deuren en ramen. Laat uw auto nooit onbeheerd achter en vergrendel altijd de deuren. Vergeet niet de ramen en het schuifdak te sluiten. Laat geen persoonlijke informatie of waardevolle spullen achter in het voertuig. Houd uw handschoenenkastje afgesloten met uw eigendom en neem contact op met uw verzekeringsmaatschappij voor een elektronisch verzekeringsbewijs en een fysiek exemplaar. Momenteel accepteren Lebbeke het elektronische verzekeringsbewijs als wettelijk bewijs.
 • Koppel uw autosleutels los van uw huissleutels. Als uw auto wordt gestolen, zorg er dan voor dat de veiligheid van uw huis niet in het geding komt. Bewaar uw huissleutels en autosleutels aan een aparte sleutelhanger.

Wat te doen als uw auto wordt gestolen.

Doe onmiddellijk aangifte van de diefstal bij de politie. U kunt dit doen door online aangifte te doen of door contact op te nemen met het plaatselijke politiebureau. Als uw auto of accessoires zijn gestolen, heeft de politie specifieke informatie nodig om de auto, onderdelen en accessoires te identificeren.

Het is verstandig om belangrijke informatie te noteren die u nodig heeft om uw voertuig te identificeren.

Houd het volgende bij:
 • Jaar en merk, model, kleur(en)
 • Nummer van de kentekenplaat
 • Polis- of certificaatnummer
 • Plaats van de diefstal
 • Identificatienummer van het voertuig
 • Serienummers van alle speciale uitrusting
 • Speciale markeringen zoals deuken, krassen, andere schade enz.
 • Contactgegevens van eventuele getuigen

Wij hopen dat dit u eraan herinnert om nu met uw verzekeringsagent of makelaar te spreken om te begrijpen wat voor soort dekking u heeft op uw bestaande autoverzekering. In het geval dat uw voertuig wordt gestolen of een incident plaatsvindt, zult u enige gemoedsrust hebben dat u gedekt bent.